top of page
IMG_Sketches in Aquarel_ JER2020.jpg

Beeldende kunstenaar Janey Eliza Robertson woont en werkt in Friesland. Ze studeerde aan de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen waar ze kennis maakt met diverse schilder-, teken- en grafiektechnieken.

Opgegroeid in Aberdeen aan de Noordoostkust van Schotland was zij omringd door familie en vrienden die in de diverse offshore industrieën werkten. Deze achtergrond vormt de basis voor haar afstudeer serie "Worlds Within" over industriële ruimtes en de mensen die daar aan het werk zijn. Andere inspiratie bronnen vond ze in de werken van Ilya Repin, Abraham Arkipov en Joaquin Sorolla op het gebied van sociaal realisme .

 

Janey begint dan graag haar onderzoek ter plekke met houtskool en aquarel sketches, zoekend naar ritmes, contrasten en dynamiek. Vervolgens werkt ze deze uit in olieverf. 

Naast deze industriële serie schildert en tekent Janey graag portretten en landschappen.

 

 

Janey Robertson en haar klasgenoot Johan Gibcus zijn in 2020 de winnaars van de Prix de Norvège. Beide zijn afgestudeerd aan de Klassieke academie voor Beeldende Kunst in Groningen. Janey haar thema "Worlds Within" bestaat uit bijzondere serie schilderijen waarin industriële landschappen de kijker een blikgeven in een wereld van ambachtelijk werk dat normaal verborgen blijft. Door haar onderwerpen meerdere malen te bezoeken en meerdere schetsen te maken in houtskool of aquarel legde ze de verschillende lichtinvallen vast. Het eindresultaat in olieverf toont de diepte en complexiteit die een dergelijke industriële omgeving bezit maar niet direct zichtbaar is . Kortom "Worlds Within"

De Prix de Norvège bestaat uit een studiereis naar de Noorse Fjorden op uitnodiging van de Noorse Nederlander Egbert Pijfers. In verband met Corona is nu onduidelijk wanneer de reis kan plaatsvinden, maar wanneer dit het geval is zal de indrukwekkende Noorse natuur een inspiratie zijn voor toekomstige werken.

bottom of page