top of page

PRIX DE NORVÈGE

PrixdeNorvége_jpwind2020_edited.jpg
SnelleimpressievanWolkenJERMei2022aquarel_1.jpg

Janey ontvangt uit handen van Egbert Pijfers de Prix de Norvège 2020. Foto J.P.Wind

Aquarel sketch Wolken, JER2022

Prix De Norvège Mei 2022 JER

Sketches gemaakkt in Noorwegen Prix de Norvège Mei 2022 JER

Janey Robertson en haar klasgenoot Johan Gibcus zijn in 2020 de winnaars van de Prix de Norvège. Beide zijn afgestudeerd aan de Klassieke academie voor Beeldende Kunst in Groningen. Janey haar thema "Worlds Within" bestaat uit bijzondere serie schilderijen waarin industriële landschappen de kijker een blikgeven in een wereld van ambachtelijk werk dat normaal verborgen blijft. Door haar onderwerpen meerdere malen te bezoeken en meerdere schetsen te maken in houtskool of aquarel legde ze de verschillende lichtinvallen vast. Het eindresultaat in olieverf toont de diepte en complexiteit die een dergelijke industriële omgeving bezit maar niet direct zichtbaar is . Kortom "Worlds Within".

De Prix de Norvège bestaat uit een studiereis naar de Noorse Fjorden op uitnodiging van de Noorse Nederlander Egbert Pijfers. In verband met Corona werd de reis van Janey Robertson en Johan Giibcus een aantal keren uitgesteld . Afgelopen Mei 2022 , samen met de prijswinnaars van 2021:  Olga Bijzitter en Greetje Teerink, was het eindelijk zo ver........
Reizen door het landschap, te voet, in de auto, met de vissersboot, talloze veerboten, bruggen en lange, schijnbare eindeloze tunnels die diep onder de Fjorden lopen. Zoals de Eijksundtunnel die gaat tot 287m beneden zeeniveau, niet te veel nadenken over de massa water daarboven!
Verscheidende manieren om het natuurschoon te verbinden en verkennen, rond elk bocht een nog mooier Fjord. tijd was er ook te stoppen en j voeten te dompelen in het kraakheldere en ijskoude water, maar vooral tijd om studies in aquarel of potlood te maken van de omgeving met zijn imposante nog met sneeuw bevlekte bergen.
We hebben ontzettend genoten van dit fantastische initiatief van Egbert Pijfers en van de gastvrijheid van zijn familie. We mochten zelfs de eetruimte ( met het mooiste uitzicht over de Vartdalsfjord) omdopen tot werkruimte, waar we 's avonds verder konden schilderen.
Al met al is de Prix de Norvège een onvergetelijke en inspirerende ervaring. In mei 2024 hebben we als groepje van 4 de expositie DE NOORSE ROMANTIEK gehouden bij Galerie Bax Kunst Sneek om die ervaring met iedereen te delen.


Prix de Norvège #prixdenorvège in actie: 

Janey Robertson_lithography_edited.jpg
IMG_0829tr_edited_edited.jpg

Prix de Norvège trip naar Delft october 2021. In de voetsporen van Vermeer.
 

bottom of page